Tijdens de rijopleiding overlegt de instructeur met je wanneer je het praktijkexamen voor het rijbewijs gaat afleggen. Voor de aanvraag van het rijexamen heeft het CBR een ingevulde Eigen Verklaring nodig (verkrijgbaar bij de instructeur) en jouw toestemming voor het aanvragen van een examen. Toestemming geven doe je door middel van een machtiging. Het voordeel hiervan is dat je direct een e-mail ontvangt als een praktijkexamen of toets voor je is gereserveerd. Daarnaast zijn jouw adresgegevens automatisch beschikbaar voor jouw rijschool in het reserveringssysteem van het CBR.

Praktijkexamen aanvragen

Het machtigen doe je op mijn.cbr.nl met je DigiD, jouw persoonlijke digitale legitimatie voor overheidsdiensten. Geef je DigiD nooit aan een ander. De machtiging blijft geldig tot je bent geslaagd. Een examen of Tussen Tijdse Toets kan alleen op jouw naam gereserveerd worden. De mogelijkheden om de examendatum te verplaatsen zijn zeer beperkt. Stem je examendatum dus van te voren goed af met de instructeur. Door het machtigen van de rijschool en het reserveren op naam zorgt er voor dat de rijschool binnen korte tijd een praktijk(her)examen voor jou kan aanvragen. Denk hierbij aan een termijn tussen de 2 en 6 weken.

Praktijkexamen

Om praktijkexamen te mogen doen moet je eerst in het bezit zijn van het theorie certificaat, deze wordt sinds maart 2010 elektronisch geregistreerd na het slagen voor het theorie examen. Op de dag van het rijexamen dien je de volgende documenten aan de examinator te tonen:

  • - Uitnodiging voor je praktijkexamen
  • - Een geldige legitimatie (geen geldig ID = geen examen!)

Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Daarnaast onderteken je een officiële Eigen Verklaring. Je mag zelf aangeven of de instructeur mee rijdt. Deze zal bij het eindgesprek aanwezig zijn. Mocht je onverhoopt zakken en de instructeur heeft meegereden, dan kan de instructeur beter inspelen op je situatie. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examen auto. Daarna start het praktijkgedeelte.

Na het Examen

Van het CBR krijg je geen rijbewijs. Bij het gemeentehuis in je woonplaats moet je je autorijbewijs persoonlijk aanvragen. Het CBR stuurt de Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid de dag van je examen naar het centraal Rijbewijzen register. Diezelfde dag of de dag erna vraag je het rijbewijs aan, je neemt dan het volgende mee; Geldig ID Pasfoto die aan de eisen voldoet Geld voor je rijbewijs (kijk op de site van je gemeente voor de actuele prijzen) Na 5 werkdagen kan je je beginners rijbewijs afhalen. Dit autorijbewijs is vijf jaar geldig. Als je vijf jaar zonder ernstige overtredingen of ongelukken rijdt, wordt dit rijbewijs omgezet in een definitief rijbewijs. Na drie overtredingen of verkeersmisdrijven kan je beginners rijbewijs geschorst worden.

Let op! Voor het lessen vanaf 16,5 jaar gelden andere regels! Kijk voor info op de site van 2todrive.nl